torstai 12. marraskuuta 2015

Loppuvuoden tavoitteet

Olen jo muutaman viikon totutellut uuteen elämänvaiheeseeni, eli en ole enää raskaana. Raskauden jälkeen kaikki ei ole sujunut syömisten ja liikunnan suhteen kuten ennakolta kuvittelin. Mistään suuremmista treenikuvioista en tokikaan haaveillut, mutta ajattelin, että olisin jo tässä vaiheessa tehnyt päivittäin vaunulenkkejä. Luulin myös pystyväni helposti jatkamaan raskausdiabeteksen aikaista vähähiilihydraattista ruokavaliotani. Synnytys ja vauva-arki ovat kuitenkin tuoneet omat mutkansa matkaan.

Synnytyksessä syntyi sen verran vaurioita, että lääkäri ja fysioterapeutti rajoittivat liikkumiseni minimiin. Sairaalasta kotiuduin ohjeilla, joiden mukaan sain kävellä vain postilaatikolle, istuminen, siivoaminen ja kaikenlainen rasitus kiellettiin, ainoastaan lantionpohjalihasten varovainen jumppaaminen sallittiin. Itse koin oloni melko pian hyväksi, ja oli vaikeaa pidättäytyä ylimääräisestä rasituksesta. Pieni siivous ja lähikauppaan kävely kostautuivatkin alkuvaiheessa, joten tilanne täytyi vain hyväksyä. Nyt olen pikkuhiljaa alkanut istumaan ja tekemään kauppareissuja, mutta varsinaisista vaunulenkeistä tai muusta liikunnasta ei vielä voi puhua. Koska totuin raskausaikana melko pitkiinkin kävelylenkkeihin, kroppa ja mieli kaipaavat nyt todella kovasti lenkkeilyä ulkoilmassa. 

Ruokailuissani ei tunnu olevan mitään järjestelmällisyyttä: Vauva-arkea eläessä huomaan toisinaan vasta myöhään iltapäivällä, että en ole syönyt koko päivänä. Väsyneenä kaapeista/kaupasta tulee napattua mitä sattuu. Välillä tuntuu, että vauvalta ei jää aikaa edes lämmittää, saati kokata, itselle ruokaa. Vieraita on käynyt tiuhaan, ja totta kai kahvipöydän antimet ovat sitten maistuneet itsellekin ja vieraiden lähdettyä on ollut muka pakottava tarve syödä ylijääneet tarjoilut. 

Taas kerran ollaan siis tilanteessa, että liikunta on minimissään ja ruokailut vähän niin ja näin. Nyt täytyykin alkaa tekemään korjausliikettä. Loppuvuoden tavoitteeni ovat:
  • jumppaan päivittäin lantionpohjalihaksia
  • muutan ruokavalioni terveelliseksi ja syön säännöllisesti
  • nautin pienistäkin kävelyistä ja pikkuhiljaa pidennän reittejä - muistaen kuitenkin, että vielä ei ole revittelyn aika.
Tämä vuosi on todella sekoittanut liikkumisiani ja syömisiäni: alkuvuoden sairaalakeikka ja pitkä sairausloma, raskauden ja nyt synnytyksen jälkeiset rajoitukset, puhumattakaan näiden kaikkien vaikutuksesta mielialaan. Perinteisesti liikunnan vähentyessä ruokailujeni laatu on huonontunut samaa tahtia, näin on käynyt nytkin. Odotan todella, että pääsen liikkeelle ja saan energiaa kiinnittää huomioita myös syömisiini.

6 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Ensinnäkin onnittelut perheenlisäyksestä <3

Voin hyvin sympatiseerata tilannettasi. Minulla oli samanlaisia vaikeuksia ruokarytmin kanssa 2 vuotta sitten kun vauveli oli valveilla mitä ihmeellisimpinä aikoina. Tuohon auttaa parhaiten aika. Alku on muutenkin uutta ja ihmeellistä, joten älä vaadi kroppaprojektin suhteen itseltäsi vielä mitään vaan keskity vain opettelemaan elämään uuden asukin kanssa ja sitten kun teille syntyy rytmejä niin pystyy paremmin miettimään, mites sitä saisi parhaiten syötyä terveellisesti ja muutenkin huolehdittua hyvinvoinnistaan :). Muista levätä aina kun pystyt, näin jälkikäteen ajateltuna, se oli ainakin itselle kaikista tärkeintä.

Helzu kirjoitti...

Onneksi olkoon tuoreelle äidille!

Kiva kuulla, missä siellä mennään ja miten voit. Vauva-arki vie omat veronsa ja se on kyllä ihanaa, mutta uuvuttavaa aikaa. Voimia jaksamiseen ja toivottavasti toivut hyvin. Päivä kerrallaan.

Päärynä kirjoitti...

Kiitos onnitteluista! Kyllä tämä vauva-arki kokopäivä työstä käy!!! Kun edes saisi asiaan kuuluvaa vaunulenkkeilyä harrastaa - vauvakin kovin viihtyy vaunuissa, joten se olisi nyt sopiva liikuntamuoto kummallekin.

Zella kirjoitti...

Onnea kovasti koko perheelle :) Tulee tällä hetkellä hengattua täällä Bloggerissa niin harvoin, että on mennyt tämä iloinen perhetapahtuma aivan ohi. Tsemppiä kovasti myös synnytyksestä toipumiseen ja voimia tulevaan - you can do it <3

Päärynä kirjoitti...

Zella: Kiitos! Itselläkin jäänyt vähemmälle blogimaailma, mutta aika ajoin olen kurkkinut sinunkin kuulumisia ;)
.

Anonyymi kirjoitti...

Onnea vauvasta:-) Toivottavasti toivut pian että pääset pikkuisesi kanssa vaunulenkeille. Ja odotan kovin kuulumisiasi, kunhan ehdit vauvkiireiltäsi postailemaan. Kaikkea hyvää perheellesi! Eija